Software voor vastgoedbeheer   Home Over Plandatis BV Software Diensten Vacatures Contact

 Home


Software
 O-Prognose (Windows)

 O-Prognose (Webversie)


 Gebouwen

 Installaties

 Infrastructuur


 Conditiemeting NEN-2767

 iPad & TabletPC

 Aankoopkeuring

 Meerjarenonderhoud

 Cartotheek


 Voorbeeldrapportages

 Faq


Een meerjaren onderhoudsplan voor gebouwbeheer en installaties?


Veelgestelde vragen over O-Prognose (FAQ)Wat is de windowsversie van O-Prognose?
Wat is de internetversie van O-Prognose?
Wat betekent O-Prognose?
Wat heb ik nodig om met O-Prognose (internetversie) te kunnen werken?

Wat kost O-Prognose (internetversie) ?
Wat levert dit internetprogramma me op?
Voor wie is het programma bedoeld?
Hoeveel tijd kost het maken van een onderhoudsplan?
Is het programma geschikt voor nieuwbouw?
Is het programma geschikt voor monumenten?

Wat is een meerjarenonderhoudsplan?
Wat is een conditiemeting?
Wat is de NEN 2767?
Werkt O-Prognose volgens NEN 2767?
Is een onderhoudsplanning verplicht voor een VvE?

Is O-Prognose geschikt voor installaties?
Is O-Prognose geschikt voor bruggen/wegenbouw/kunstwerken?
Kun je met een O-Prognose een aankoopkeuring maken?
Kun je een onderhoudsplanning online zetten?
Kun je een bouwkundige vooropname met O-Prognose maken?Wat is de windowsversie van O-Prognose?
De windowsversie is bedoeld voor de professionele beheerder of bouwadvies bureau die een groot complex of meerdere gebouwen moeten beheren. De grote verschillen ten opzichte van de internetversie zijn de rapportage en selectiemogelijkheden en de productiviteit die bij de windowsomgeving vele malen hoger ligt.


Wat is de internetversie van O-Prognose?
De internetversie is bedoeld voor de bedrijven die geen windowssoftware willen installeren, maar via het internet hun bezit willen bijhouden. Daarnaast is het uitermate geschikt voor de kleinere beheerder zoals scholen, kerkgebouwen, VvE's (Vereniging van Eigenaren) die één of een paar gebouwen moeten beheren.


Wat betekent O-Prognose?
O(=onderhouds)-Prognose


Wat heb ik nodig om met O-Prognose (internetversie) te kunnen werken?
U heeft voor O-Prognose alleen een computer met een internetaanluiting nodig. Er hoeft verder niets op de PC te worden geïnstalleerd. De bibliotheken met prijzen van onderhoudshandeling worden op een centrale computer bijgehouden. Zo werkt u automatisch met de meest recente versie van O-Prognose. U kunt waar ook ter wereld uw onderhoudsplan wijzigen en uitprinten.

Wat kost O-Prognose?
U kunt een abonnement op O-Prognose nemen. Dit zijn de jaarlijks terugkerende kosten. Het maakt niet uit of u 5 minuten of een hele dag bent ingelogd in het programma. U kunt de abonnementskosten via het aanvraagformulier bij ons opvragen.

Wat levert dit internetprogramma me op?
Het programma heeft als doel om snel een goed onderbouwd onderhoudsplan op tafel te leggen. Door het gebruik van de bibliotheken heeft u de kosten van iedere onderhoudshandeling (schilderen kozijnen, vervangen deur, voegwerk vervangen) vastgelegd. Het plan kunt u ieder jaar bijstellen zonder dat u een volledig nieuw plan hoeft uit te werken.

Voor wie is het programma bedoeld?
Het programma is bedoeld voor iedereen die een onderhoudsplan moet maken. Dat kunnen zijn: woningcorporaties, Vereniging van Eigenaren, Scholen, Kerken, Sport- en wijkgebouwen, Kantoren en winkelcentra. Om een onderhoudsplan met O-Prognose te kunnen maken is wel enige bouwkundig inzicht gewenst. U moet een keramische dakpan van een betonpan kunnen onderscheiden. Ook moet u in staat zijn de vierkante meters geveloppervlak te bepalen. Wanneer u dit kunt is het werken met O-Prognose geen probleem.

Hoeveel tijd kost het maken van een onderhoudsplan?
Dit is onder andere afhankelijk van de informatie die reeds aanwezig is. Is het een eenvoudig kantoorgebouw dan kunt u in één a twee uur al een ruwe planning op papier hebben. Het verfijnen ervan kost meer tijd, maar u ziet dan in de planning ook direct de resultaten terug. Immers, hoe exacter de hoeveelheden (bijv. Vierkante meters dakvlak) hoe betrouwbaarder de begroting.
Let op: u hoeft de hoeveelheden maar één keer te bepalen, daarna kunt u deze gegevens en de planning gebruiken tot de sloop van het gebouw. De planning zult u echter ieder jaar weer gaan bijstellen.

Is het programma geschikt voor nieuwbouw?
Nieuwbouw is de meest ideale situatie. Immers u heeft alle hoeveelheden -of u vraagt de hoeveelheden op van de architect of aannemer- en u weet precies wanneer de handelingen moeten worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld het vervangen van de dakgoten zal dan over 24 jaar na het bouwjaar moeten worden uitgevoerd.

Is het programma geschikt voor monumenten?
Ja, dat is geen enkel probleem. De mogelijkheid bestaat dat er bouwelementen in het pand zijn verwerkt die niet in de bibliotheek voorkomen.
Hiervoor kunt u dan een gelijkend element uit de bibliotheek kiezen en de omschrijving en bijbehorende handelingen naar eigen inzicht aanpassen. De werkwijze en de rapportagemogelijkheden blijven dezelfde.

Wat is een meerjarenonderhoudsplan?
Zoals het woord al aangeeft betreft meerjarenonderhoudsplanning het onderhoud dat van tevoren gepland is. Een meerjarenonderhoudsplanning is al het geplande onderhoud samen. Niet-gepland onderhoud valt hier dus buiten. Het belangrijkste doel van een meerjarenonderhoudsplanning is het inzichtelijk maken van de kosten voor het toekomstig onderhoud en deze te minimaliseren.

Wat is een conditiemeting?
Door de inspectie wordt de technische staat of conditie vastgesteld; hiertoe worden de voorkomende gebreken met hun kenmerken in kaart gebracht. De beschrijving van de bouwkundige elementen en de daarbij behorende gebreken vormen een onderdeel van de verwerking van inspectie gegevens. Elk bij de inspectie aangetroffen gebrek wordt via een vaste systematiek gedocumenteerd: De conditie van bouwdelen (en in geaggregeerde vorm van bouwdeelgroepen en gebouwen) wordt aangegeven met een zespuntsschaal. In zijn meest kernachtige vorm gelden de volgende omschrijvingen:
Conditie 1: uitstekend nieuwbouwkwaliteit en/of met nieuwbouw vergelijkbare kwaliteit

Conditie 2: goed; nieuwbouwkwaliteit met de eerste tekenen van feitelijke veroudering

Conditie 3: redelijk; het verouderingsproces is over de gehele linie duidelijk op gang gekomen

Conditie 4: matig; het verouderingsproces heeft het element of het gebouw duidelijk in zijn greep

Conditie 5: slecht; het verouderingsproces is min of meer onomkeerbaar geworden

Conditie 6: zeer slecht; een zodanig slechte toestand dat dit niet meer te classificeren is onder conditie 5.

Wat is de NEN 2767?
Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) heeft een methodiek ontwikkeld die de staat van onderhoud van een gebouw in kaart brengt. Deze nieuwe standaard, ‘NEN 2767, conditiemeting van bouw- en installatiedelen’, wordt een privaatrechtelijke norm die in het contract tussen opdrachtgever en –nemer als criterium kan worden opgenomen.

Werkt O-Prognose volgens de NEN 2767?
Ja, de nieuwe NEN-2767 wordt in de Windows-software volledig ondersteund. Met behulp van gebruiksvriendelijke wizards is een conditiemeting stap voor stap in te voeren.
In de internetversie wordt de NEN in mindere mate ondersteund. Dit is met name om de internetversie zo eenvoudig mogelijk te houden. De resultaten van een conditiemeting zijn overigens uitstekend in te voeren!

Is een onderhoudsplanning verplicht voor een VvE?
Een meerjaren onderhoudsplanning (reservefonds) is inderdaad wettelijk verplicht. Door wijzigingen in de appartementenwet per 1 mei 2005 zijn verenigingen van eigenaars (VvE's) verplicht een reservefonds aan te houden. Dit fonds dient gebaseerd te zijn op het meerjarenonderhoudsplan. Een VvE heeft de tijd tot en met 1 mei 2008, na deze datum moeten deze zaken op orde zijn.

Is O-Prognose geschikt voor installaties?
Ja. Er zijn verschillende installatie-technische bureau's die O-Prognose alleen voor installaties gebruiken. De bibliotheek wordt meestal naar eigen behoefte verder uitgebreid.

Is O-Prognose geschikt voor bruggen/wegenbouw/kunstwerken?
Ja. De bibliotheek wordt meestal naar eigen behoefte verder uitgebreid. De methodiek voor het maken van onderhoudsplanningen voor gebouwen is dezelfde als die van installaties, kunstwerken, wegen, bruggen of viaducten. O-Prognose is daarom prima in te zetten voor gebouwen, installaties en civiele werken.

Kun je met een O-Prognose een aankoopkeuring maken?
De windowsversie van O-Prognose is uitgerust om aankoopkeuringen te produceren. De rapporten zijn conform de eisen zoals die zijn gesteld aan de NHG (Nationale hypotheek garantie). Met behulp van een tabletPC zijn de rapportages ter plaatse van de woning te maken en te printen.

Kun je een onderhoudsplanning online plaatsen?
In de windowsversie is het mogelijk om met 1 klik een onderhoudsplan online te plaatsen. Stel u bent met uw tablet PC aan het inspecteren, dan kan het onderhoudsplan direct naar het internet worden geupload. Uw collega's kunnen dan direct verder werken aan de planning.

Kun je een bouwkundige vooropname met O-Prognose maken?
Met O-Propnose kun je door middel van een bouwkundige opname de bouwkundige staat van een object volledig registreren. Indien er na de opname schade ontstaat kunt u dit aantonen en bewijzen met de vooropname-rapporten.


Meer over een onderhoudsplan...

Contact Disclaimer See also Copyright (c) 1997 - 2013 Plandatis BV